Cfd, alles wat je moet weten

Dankzij hefbomen die tot 1:30 kunnen oplopen is de handel in cfd onder veel beleggers erg geliefd. Ben jij ook van plan te starten met contract for difference? Lees dan dit artikel goed door. In dit artikel gaan we in op een aantal belangrijke aspecten en onderdelen van cfd trading. Denk aan de vraag of je al je geld kwijt kunt raken en of je schulden kunt maken, maar ook over de nieuwe regels van cfd trading. Tot slot behandelen we de optie tot het inzetten van een stoploss, een manier om verliezen zoveel mogelijk binnen de perken te houden.

Info over cfd trading


Kort samengevat houdt contract for difference (cfd) in dat je kunt speculeren op prijsverschillen van onderliggende instrumenten. Je kunt zowel speculeren op een stijgende prijs als dalende prijzen en dat biedt voor veel beleggers meer mogelijkheden. Een contract for difference kun je afsluiten op tal van onderpanden, zoals goud, grondstoffen, olie, beursindices, cryptovaluta en forex (vreemde valuta). Iedere categorie heeft een eigen hefboom (leverage) waarmee je met een kleine inleg toch veel kunt doen. Door die hefboom kunnen winsten nog groter worden. De keerzijde is dat het met verlies net zo hard kan gaan. Ben jij van plan succesvol te gaan traden in cfd’s? Dan raden we aan om je goed te verdiepen in de achtergrond van de producten.

Nieuwe regels


Om het investeren in cfd voor beleggers veiliger en transparanter te maken zijn er sinds 2018 nieuwe regels opgesteld door onder meer de ESMA. Daardoor zijn de hefbomen verlaagd, waardoor risico op te grote verlies kleiner is geworden. Ook is er een andere belangrijke regel gekomen, namelijk de regel dat je niet meer geld kunt verliezen dan je op je account hebt staan.

Kun je meer geld verliezen dan je inlegt?


Op de vraag ‘kun je meer dan je inleg verliezen?’ kan gelukkig geantwoord worden dat dit niet langer het geval is. Voor de nieuwe regels kon het wel zo zijn dat je met een verkeerde hefboom meer geld moest terugbetalen dan je in eerste instantie had. Door de nieuwe regels en de wens tot meer transparantie van de ESMA kan dit niet meer. Zodra er een negatief saldo verschijnt op je rekening of account wordt je positie gesloten en kun je niet nog meer verlies maken.

Beperk verlies


Wanneer je start als cfd trader loop je ongetwijfeld tegen vragen aan van hoe je het beste kunt traden en verlies kunt voorkomen. Zeker in het begin zal het even zoeken zijn en dan is het prettig om te beseffen dat er een manier is om je verlies enorm te beperken. Gebruik een stoploss als je wil voorkomen dat je meer verlies lijdt dan je voor ogen hebt. Met een stoploss geef je in principe aan tot waar je verlies wil pakken. Als je stoploss op 5% verlies staat wordt je cfd vanzelf gesloten als je op 5% verlies staat en daarmee voorkom je dat je verlies groter wordt. Een stoploss wordt aanbevolen aan beginnende beleggers in cfd omdat die in hun enthousiasme soms veel meer geld kwijt spelen dan de bedoeling is. Echter ook ervaren traders hanteren de stoploss nog altijd.

Oefenen


Om goed beslagen ten ijs te komen als je wil beginnen met cfd beleggen bevelen we je aan gebruik te maken van een demo-account van een broker. In een demo-account krijg je toegang tot alle opties die je als echte cfd trader ook zal hebben. Het enige verschil is dat je met nepgeld gaat beleggen en dus geen verlies kunt maken. Daardoor leer je snel de kunst van het vak en kun je uiteindelijk veilig overstappen op het echte werk.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Waarom neem je een cfd op de olieprijs?

Hoe word je succesvol als cfd handelaar?